Regelstomme

DSC03686
Bostadshuset byggdes med massiv trästomme. Komplementbyggnaderna byggs med enkel regelstomme. Byggmaterialet kostar mindre men det tar längre tid att resa den och det blir inte heller samma energivärde. Den norra byggnaden blir gäststuga och den södra blir förråd och de kommer att bindas ihop med ett portlider. Carporten som kommer att byggas söder om förrådet är ännu inte rest.
Byggnaderna kommer att ha olika höjd med samma höjdskillnad som bostadshuset har.
Några besökare som stannar till vid vårt bygge ställer frågor om hur det kan fungera med platt tak i Dalarna. Svaret är att taket inte är platt. Taket läggs bakom en sarg och syns inte från marknivån. På gäststugans regelstomme syns bärlinor högt upp, som är monterade med en lutning. Takstolarna monteras på bärlinorna och lutningen gör att vatten rinner av. Avrinningen sker genom ett hål i sargen.
Med det låglutande taket blir huset lägre än traditonella hus, påverkar utsikten mindre och smälter bättre in i miljön. Dessutom ger det huset ett utseende och karaktär som vi verkligen gillar.

Detta inlägg publicerades i Regelstomme, Siljansvy, Trähus. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s